Met de aspiraties van rijstveldcricket naar Nederlands Cricket Kampioen

09 sept

Het is in de midden jaren 70. De rijst in Nickerie is zojuist geoogst en de afgemaaide rijsthalmen op de rijstvelden worden in brand gestoken. In de vele polders zullen er op deze donker geblakerde rijstvelden ”cricketpitches” worden aangelegd om tot de inval van weer de regentijd te kunnen cricketen. Maar ineens wordt er op een dag met een strakke blauwe lucht, terwijl er fanatiek wordt gecricket op de rijstvelden onder de stralende zon –tot de schrik van velen- de onafhankelijkheid van Suriname aangekondigd. Velen van deze cricketliefhebbers verlaten het land en vertrekken naar Nederland waar zij zich vestigen in en rond de grote Nederlandse steden. De “spirit of cricket” nemen zij mee naar Nederland als een deel van hun culturele bagage als de nazaten van de Brits Indische contractarbeiders.

 

In Amsterdam werden er in de jaren 70 cricketverenigingen opgericht door deze uit Nickerie afkomstige immigranten. Cricketliefhebbers uit het district Nickerie verspreid over heel Nederland meldden zich aan bij deze cricketverenigingen. Een van de cricketverenigingen die opgericht werd en in de latere jaren haar levensvatbaarheid zou tonen is de “Cricket Club Gandhi” welke naam door de jaren heen veranderd werd en thans “Dosti-United Cricket Club” heet.

In de historie van de Club zijn er verschillende ontwikkelingsfases geweest. We zien bij de oprichting van de Club een sterke groei in het aantal leden en een stabiliteit. Deze stabiliteit vertaalt zich in kwaliteit hetgeen resulteert tot promoties in de Nederlandse cricketcompetitie. Vervolgens treedt er een dieptepunt in door de uitstroom van leden, die leidt tot degradaties, terugtrekking van elftallen uit de competitie. Het voortbestaan van de Club wordt op de proef gesteld en de levensvatbaarheid wordt bedreigd.

Met de verkregen aspiraties vanuit de rijstveldcricket wordt deze bedreiging tot staan gebracht door te investeren in de jeugdopleiding. Vanuit de jeugdopleiding vond er doorstroom plaats naar het eerste elftal en met versterkingen trad er weer de stabiliteit in. Deze positieve ingezette trend leidde uiteindelijk tot de promotie naar de Topklasse in de Nederlandse competitie. Deze aspiraties om op het hoogste niveau te cricketen in de nationale competitie maakte door de positieve ontwikkelingen in de club gaandeweg plaats voor de drang om ook te gaan strijden voor het Nederlands cricket kampioenschap. Wellicht tot verrassing van velen brak dit moment -na de promotie in de Topklasse- heel gauw aan. In 2012 en 2014 stond de Club in de finale van de Nederlandse maar werd er verloren van respectievelijk Excelsior ’20 en Quick Haag.

Op 5 september 2015 kwam er een verandering hierin en werd deze dag een magische dag voor de Dosti United Cricket Club. Zij speelde voor de derde keer in de finale voor het Nederlands cricket kampioenschap. In de tweede finale wedstrijd tegen Quick Haag –nadat Dosti United een week eerder de eerste finale wedstrijd op het eigen sportpark Drieburg te Amsterdam had gewonnen- werd historie geschreven. Zij verslaat de tegenstander in de finale en behaalt daarmee haar eerste landstitel die leidde tot een ontlading. Deze ontlading -die volgde in de 39e over- is op een voortreffelijke manier beschreven door Bertus de Jong die deze finale wedstrijd live becommentarieerde en wiens citaat van de ontlading gedetailleerd hieronder wordt weergegeven:

“End of over 39

7.03 PM           Ackerman back into the attack (for Dosti)

7.04 PM           30 runs (needed), 6 overs (remaining), 1 wicket (left)

39.3 over:         Ackerman to Vierling OUT –LBW!Ackerman seals it! Vierling back in the crease looking to brush te ball off his pads, can’t get bat on it and Dosti appeal team and crowd together. Up goes the finger and Dosti are Topklasse Champions

7:13 P.M          Pitch invasions, Champagne spraying and celebration as Dosti claim their first Topklasse title at the third attempt”.

 

De basis van het succes van de Club kan in alle opzichten toegeschreven worden aan een beperkte groep uit Nickerie afkomstige immigranten die gezien dient te worden als de pionier van deze Club. Deze pioniers hebben –zoals eerder is aangegeven- de zware tijden doorstaan. Desondanks zijn zij in de bijna afgelopen 40 jaren uiterst volhardend geweest om prestatie cricket te spelen. Deze volharding heeft anno 2015 geresulteerd in het hoogtepunt met het behalen van het kampioenschap. Een kampioenschap dat zeer verdiend is en waarin de voorzitter van de Club, S. Tewarie, in de volharding en als mede-pionier altijd tot de voorhoede heeft behoord.

Almere, 7 september 2015 Drs. D. Awadhpersad